Peyzaj uygulamalarında ve yeşil alanlarda genelde iki sulama yöntemi kullanılır,
Tarımsal alanlarda bitki türüne, toprağın yapısına, iklime ve su kaynağına bağlı farklı sulama yöntemleri uygulanmaktadır.
Damla sulama yöntemi :
Genelde sık aralıklarla ve her defasında az miktarda su verilerek yapılan sulama yöntemidir. Bu yöntemle su bütün toprağa dağıtılmayarak yalnızca bitki kök bölgesine verildiğinden diğer yöntemlere göre su sarfiyatı çok daha azdır.
Damla sulama, damla boruları ile yapılır. Damla hortumları üzerinde belli aralıklarda gözenekler vardır. Boru içindeki basınçlı su bu gözeneklerden sızarak damla şeklinde dışarıya akar. Damla sulamada kullanılacak su kaynağı temiz olmalıdır. Su kaynağı kirli ise filtreleme yapılmalıdır. Aksi takdirde tesisata verilecek kirli sular borudaki gözeneklerin tıkanmasına sebep olacaktır.
Yağmurlama sulama yöntemi :
Peyzaj uygulamalarında, genelde çim alanların sulanmasında, yüzeyi düzgün olmayan, eğimli, sızdırma hızı (geçirgenliği) yüksek topraklarda, sığ köklü bitkilerin sulanmasında tercih edilir. Bu yöntemde, suyun yeşil alandaki toprak yüzeyine eşit ve yeteri miktarda dağıtılması hedeflenir.
Yağmurlama sulama sisteminde, değişik yapılarda sprinkler (yağmurlama başlığı) kullanılır.
Bunlar içinde en çok kullanılanlar, sprey başlıklar ve döner başlıklardır. Sprey başlıklarda ayarlanan açı aralığında suyun püskürtülmesi , döner başlıklarda ise ayarlanan açı aralığında dönen tek bir nozuldan suyu püskürtülmesiyle sulama yapılır.