Endustriyel Mekanik Tesisat

Sıhhı Tesisat

Lavabo Sıhhi TesisatSıhhi tesisat, yapıda insanların en çok kullandığı, en çok sorunların yaşandığı, ciddi mimari plan ve detay çözümleri gerektiren, mekanik tesisatın en geniş ve kapsamlı koludur. Kullanma suyu, atık su ( pis su , yağmur suyu, drenaj ), endüstriyel mutfak, endüstriyel çamaşırhaneler, temiz su arıtma, atık su arıtma tesisatları, sıhhi tesisat ana başlığı altında konumlandırılır. Mimari planlamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

 

  • Islak hacimler için mutlaka 1/20 ölçekli detay projeler hazırlanmalı ve imalatlar bu projelere göre yapılmalıdır.Duş Sıhhi Tesisat
  • Islak hacimlerde ( wc ve banyolarda ), düşük döşeme veya asma tavan yapılarak, gerekli tesisat boşluğu verilmelidir. Düşük döşeme bulunduğu ıslak hacimin atık su tesisat boşluğu, asma tavan ise bir üst kattaki ıslak hacimin atık su tesisat boşluğu olacaktır. Onarım kolaylığından dolayı asma tavan uygulaması seçilmelidir. Bunların dışında, ıslak hacimleri çevreleyen alçıpan bölme duvarlar içindeki boşluklarda tesisat boşluğu olarak kullanılmaktadır.
  • Islak hacimlerde mutlaka havalandırma tesisatı olmalıdır. Havalandırma tesisatı doğal ve cebri olarak iki şekilde yapılır. Doğal havalandırma, wc ve banyoların dışarı bakan duvarındaki yada havalandırma şaftındaki açılır pencere veya kollu panjur ile yapılır. Kışın soğuk havalarda, banyo esnasında bu pencere ve panjur kapalı tutulduğundan, banyo içersinde aşırı derecede rutubet oluşmaktadır. Buda boyanın, sıvanın, aydınlatma armatürlerinin ve aynanın bozulmasına yol açmaktadır. Cebri havalandırma, aspiratör yardımı ile nemli havanın dışarı atılmasıyla yapılır. Aspiratör, mahal içersinde dışarı bakan duvara veya şaft duvarına yerleştirilerek banyo içindeki nemli hava dışarıya atılır. Bu tür uygulamalarda kullanılacak aspiratörün ses seviyesi düşük olmalıdır. Banyo aydınlatmasından paralel elektrik tesisatı çekilmek suretiyle aydınlatma anahtarından veya ayrı elektrik tesisatı çekilmek suretiyle bağımsız anahtardan beslenebilir. Cebri havalandırma çok daireli binalarda merkezi olarak yapılabilir. Hava kanalları ile birçok wc ve banyolar tekbir aspiratöre toplanıp , dışarıya atılabilir.
  • Islak hacim döşemelerinde su yalıtımı yapılmalıdır. Yalıtım üzerindeki suyu alan özel süzgeçler kullanılmalıdır.
  • Islak hacimlerin dışarıya bakan duvarlarına, yoğuşmayı önlemek için çok iyi ısı izolasyonu yapılmalıdır.
  • Asma tavan içinde yapılan atık su tesisatlarında sessiz borular kullanılmalıdır.
  • Dikey kolon boruları kolay ulaşılabilecek şaft içinden geçirilmelidir. Pis su tesisatı kolon inişleri için ıslak hacimler içersinde ve ya bitişik şaftlar oluşturulmalıdır.

 

Sıhhi tesisatta kullanılan borular:Paslanmaz Endüstriyel Atık Su Tesisatı

Akışkan türüne, sıcaklığına, basıncına, kimyasal özelliklerine, kullanım amacına, kullanım süresine, montaj şekline, malzeme ve uygulama maliyetlerine bağlı olarak kullanılacak boru malzemesi değişmektedir.

Temiz su ( kullanma suyu ) boruları: Galvaniz borular, bakır borular, paslanmaz borular, pprc borular, cam elyaflı kompozit borular, polietilen borular, multi layer ( çok katmanlı ) borular, pe-x borular, pe-rt/al/pe-rt borular, duktil borular gibi.

Atık su boruları: PVC borular, pik borular, koruge borular, çok katmanlı sessiz borular, temperlenmiş pe borular gibi.PE Polietilen Atık Su Tesisatı